Volgens de objectieve definitie is een huilbaby een kind dat langer dan 3 uur per dag, minstens 3 dagen per week gedurende 3 weken lang huilt, de zogenaamde 3+3+3 regel. Het gaat om 4 a 5 % van alle baby’s.
Volgens de tweede subjectieve definitie hebben ouders een huilbaby wanneer zij vinden dat hun kind overmatig huilt. Zo beschouwd is15-20% een huilbaby.
Elke baby huilt normaal gesproken ongeveer 1,5 tot 2 uur per dag. Baby’s huilen niet voor niets: ze willen iets aangeven. De belangrijkste reden van het huilen is honger. Er kunnen ook andere redenen zijn, die niet altijd zomaar te achterhalen zijn. Het kind heeft pijn, slaap of het ligt niet goed etc. Gewoonlijk huilen baby’s het meest als ze 6 weken oud zijn. Ze huilen dan tot 3 uur per dag. Na deze piek neemt het huilen veelal vanzelf met de tijd weer af. Met 12 weken huilt het kind gemiddeld 1 uur per dag.
Er zijn diverse oorzaken waarom baby’s huilen;
Bij de niet fysieke oorzaken kan regressietherapie goed uitkomt bieden.
Geboren worden is een spirituele ervaring. Het kind ervaart ieder gevoel dat de mensen om hem heen ervaren. Vooral van de moeder. Moeder en kind zijn één in gevoel en gedachte. Wat moeder voelt, denkt en ervaart, ervaart het kind ook. Het is een grote misvatting te menen dat baby's niet voelen/begrijpen wat je tegen ze of over ze zegt.
Je komt als baby ter wereld met het vermogen om emoties te uiten. De allereerste emotie die een baby laat zien is huilen. Nog maar net uit de buik van moeder, laat het door middel van gehuil merken dat liefde en aandacht nodig zijn. Mogen huilen is een belangrijk aspect van het leven. Huilen geeft vrijheid om er te zijn wie je bent en zorgt ervoor dat er geen trauma's worden weggestopt. Huilen houdt het lichaam gezond en zorgt ervoor dat levensenergie goed blijft stromen. Het niet mogen huilen, zorgt ervoor dat al vroeg in het leven het verdriet verstopt wordt. Met alle nare gevolgen van dien.
Juist het verloop van de beginfase in het leven is van uitermate belang voor de rest van zijn/haar leven. Als in de babytijd niet aan de elementaire behoeftes tegemoetgekomen is, zal de baby in elke volgende levensfase tekortkomingen voelen.
Hierdoor kunnen trauma’s ontstaan als faalangst, weggestopte boosheid en verdriet etc. Is het kind in het begin in zijn/haar basisbehoeftes en zorg te kort gekomen, dan zullen deze niet meer kunnen worden "ingehaald” en is er een lange weg te gaan om ontstane trauma's op te lossen. Baby’s/ kinderen kunnen bijvoorbeeld overdreven afhankelijk blijven van steun, liefde en bevestiging en kunnen hier in hun latere leven ook last van krijgen in sociale contacten en relaties.
In geval met het omgaan van een extreem huilende baby geld dat informatie geven makkelijker is dan het doen. Huilbaby's doen een groot beroep op het geduld en de liefde van hun ouders. Na de zwangerschap en de geboorte zijn moeders vaak moe en heeft het lichaam grote hormonale veranderingen ondergaan. Als u dan geconfronteerd wordt met een huilbaby die u dag en nacht bezighoudt, voel u zich als moeder/vader tot wanhoop gedreven. Vaak zijn opvoeders zo uitgeput, opgefokt of wanhopig, dat ze wel weten dat ze het anders zouden moeten doen, maar er gewoonweg niet meer toe in staat zijn.
Om deze uitputtingsslag voor te zijn kan het heel nuttig zijn om gebruik te maken van (regressie) therapie.
Het is invoelbaar dat een huilend kind een aanslag vormt op het zelfvertrouwen van ouders. De meeste ouders en opvoeders zijn namelijk geneigd zichzelf de schuld te geven als er iets niet helemaal volgens plan verloopt. Als men nuchter en objectief naar de situatie kijkt hoeft het huilen van een baby op zich helemaal niets te zeggen over de kwaliteit van de opvoeding. Ouders die zichzelf zomaar op basis van gevoel de schuld geven zijn op dat punt irrationeel. Veel rationeler is om in het geval van een extreem huilende baby eerst de oorzaak te achterhalen.
Het advies luid: Ga met het kind naar de huisarts, laat een deskundige ernaar kijken. Praat met anderen over het probleem en wissel ervaringen uit. Zoek een (regressie of emotief) therapeut, fysiotherapeut, osteopaat magnetiseur, homeopaat die u bij dit probleem kan helpen.
In mijn vroegere werk als wijkverpleegkundige heb ik veel huilbaby's gezien met radeloze ouders. Als er geen fysieke oorzaak te vinden was, schoten de adviezen en tips hier meestal te kort.
Zelf heb ik 4 kinderen waarvan het 2e kind een echte huilbaby is geweest. Met al mijn ervaring als wijkverpleegkundige en goedbedoelde adviezen van mijn collega's voelde ik me niet geholpen door de reguliere hulpverlening. Ik heb in die periode vele onaangename gevoelens ervaren die naar mijn gevoel een grote invloed op mijn eigen ontwikkeling als ouder hebben gehad.
Daarom heb ik als topic voor mijn afstudeeronderzoek gekozen voor een onderzoek naar de oorzaken van huilbaby’s en help ik ouders met huilbaby’s graag vooruit.